INGER SITTER (1929 – 2015)

Bærum Kunstforening ønsker velkommen til utstillingsåpning med Inger Sitters arbeider lørdag 4. mars kl 12.00.

Utstillingen åpnes av ordføreren i Bærum kommune, Lisbeth Hammer Krog. Denne utstillingen arrangeres i samarbeid med datteren Gro Nesjar Greve og viser originalarbeider i tillegg til grafikk som er for salg.

Inger Sitter (1929-2015) var en av landets fremste kvinnelige kunstnere og en pioner som flyttet grensene for det moderne kunstbegrepet i etterkrigstidens Norge. Hennes kunstneriske produksjon omfatter maleri, collage, grafikk, tegning, pasteller, skulptur og en lang rekke monumentale utsmykninger. Hun arbeidet store deler av sitt liv i Frankrike, Italia og Spania. Villa Faraldi i Italia var hennes base og store kjærlighet i over 50 år av hennes liv. Hun var årsaken til at det etter hvert kom andre norske kunstnere dit, som Frans Widerberg, Jens Johannessen, Kolbein Falkeid, Fritz Røed og Finn Graff. I mai 2016 hadde Bærum Kunstforening en tur til Nice og Villa Faraldi, med omvisning og foredrag om «De norske kunstnerne i Villa Faraldi». Ideen til utstillingen vi nå viser i

Kunstforeningen er et resultat av denne turen, der man bl.a. besøkte atelieret der Inger Sitter skapte mye av sin kunst.

Inger Sitter var åpen for nye impulser og eksperimenterte med teknikker og medier, spesielt gjelder dette hennes grafiske produksjon og collager. Også innenfor maleriet utforsket hun hele tiden nye uttrykksformer.

Hun stod på barrikadene for både kunstneres rettigheter og i kampen for det non figurative maleriet i et nokså konservativt, figurativt, nasjonalromantisk norsk etterkrigs-kunstmiljø. Hun ble landets første kvinnelige professor på Kunstakademiet i 1981 og var en av pådriverne for opprettelsen av Kulturrådet og kunst i det offentlige rom. Etter 70 år som en av våre fremste kunstnere, sa hun forsiktig til magasinet KUNST: Jeg føler at jeg kanskje har sagt og gjort det jeg ønsket, jeg er på en måte fornøyd.

Vi vil vise et knippe tegninger, og noen papirarbeider, samt grafikk for salg.

Inger Sitter, født 1929 i Trondheim, bodde og arbeidet på Tjøme, i Villa Faraldi og i Antibes. Utdannelse fra Statens kunstakademi, Institut Supérieur des Beaux-Arts, Antwerpen og André Lhotes skole i Paris.

icon-userKunstner: Inger Sitter