Det er en stor glede å kunne presentere en utstilling viet den danske billedkunstneren André Lundquist. Utstillingen «Som en del af labyrinten» tar utgangspunkt i en bok med samme navn, skrevet av den danske forfatteren Inger Christensen, og utgitt i 1982. Bokens tema dreier seg om det å være del av en felles virkelighet, det å ha noe til felles, og det å dele tanker og handlingsmønstre. Ett av forfatterens utsagn er: – Jeg tænker, altså er jeg en del af labyrinten. Hun henviser her til den franske filosofen René Descartes, som i sine skrifter fra 1600-tallet skrev: Ego cogito, ergo sum (Jeg tenker, altså er jeg). Dette skrev Descartes i den betydning av at menneskets plass i verden skulle få en mer sentral rolle enn det hittil var blitt tildelt.

I denne utstillingen arbeider André Lundquist i spennet mellom disse to sterke figurer i litteraturen og filosofien. Han skaper stemninger og fornemmelser for nettopp denne sammenheng mellom kropp, mennesket i sin væren, samhørighet og fellesskap. Men han maler også kvinner som står alene.

Lundquist har sitt eget galleri i København, og er representert hos en rekke gallerier rundt om i Europa. Han maler figurativt, og hovedmotivet er kvinnefigurer. Han er inspirert av blant andre Egon Schiele, Paul Gauguin og Gustav Klimt, og han har i sin vakre videreføring av art noveau-stilen utviklet den presise sarte streken, de myke formene og den dempede, men fargerike paletten. Det er en ro over bildene hans, mange av kvinnefigurene er transparente, gjennomsiktige, som i en slags oppløsning, slik som jeg´et i Christensens bok blir oppløst og blir en fellesnevner for det å eksistere, være En del af labyrinten. Og som kunstneren selv sier: – Det er vigtig at have sit jeg og kunne se sig selv, og det er vigtigt at forstå at vi som mennesker hænger uløseligt sammen og at det vi giver ud ofte er det vi mødes med.

For Lundquist er hele komposisjonen viktig for bildet. Rommet bak figurene er like viktig i komposisjonen som selve figurene. Likeledes maler han ofte skyggeløse bilder, og dersom han bruker skygger, gjør han det helt fritt og uten en direkte lyskilde. Han er opptatt av at fargesammensetningen påvirker hele bildet, og at farger skaper stemning. Bildene blir til både i hans atelier i København og i hans atelier i den lille byen Boaryd i Sverige.

 

 

André Lundquist er født i 1972 i København og debuterte som billedkunstner i 1996.
Han har gått i lære hos den danske billedkunstneren Therese Dragshøj (1986), og har i tillegg gått på Holbæk kunsthøjskole.

icon-userKunstner: ANDRÉ LUNDQUIST

icon-calendarUtstillingen starter:

icon-calendarUtstillingen slutter: