• default

13. FEBRUAR – 7. MARS 2010

Indian summer i Sandvika
Floraen er blitt et naturlig motivvalg for Carl Oscar Schelbred. Nå som høsten har tatt tak for alvor, vil Bærumskunstnerens malerier gi Bærum Kunstforening en ny og frodig blomstring – innendørs. De mange suksessrike maleriutstillingene på 1980 og -90 tallet plasserte Carl Oscar Schelbred i kunstbildet for alvor.

De siste par år har blomsterprakten fullstendig overtatt på lerretene, en form for flora som likevel ikke står hans tidligere figurene fjernt og som kunne vært lånt fra en historie av H. C. Andersen.

Årsaken er nok langt mer prosaisk. Den heter Pilterud, men er like fullt et eventyr! Det er på landstedet ved Tyrifjorden de blir til, blomsterskapningene av florlett vekstlighet, ispedd mørkere toner – og undertoner. På Pilterud er det romslig atelier både i og utenfor et av de pittoreske uthusene. Inntrykkene festes likevel på det mentale lerretet først, gjerne mens kunstneren løper med gressklipperen mellom de ulike hagenivåene.

– Jeg har malt blomster i årevis, jeg, sier Carl Oscar Schelbred og viser til et tidlig stilleben i akvarell. – Motivkretsen nå er jo veldig klassisk, men jeg har vel vært hele runden, egentlig.

Tidligere var det alltid figurer i bildene hans i forskjellige situasjoner. De satt gjerne ved et bord, men så fikk selve bordet mer fokus. – Jeg forstørret det og diktet inn oppstillinger med blomster som så kom mer og mer sigende inn. Fra haven her og fra omgivelsene.

Jeg ble opptatt av rommene i haven, den fantastiske verdenen, som befinner seg på bakken vi går på. Jeg flykter ned i den, og ser dermed meg selv. Men jeg maler alt jeg ser på atelieret, jeg er helt avhengig av å ”raffinere” inntrykkene mine.
Det finnes ikke snarveier i kunsten. Hvis han skal få til et bilde på nytt, er det samme prosess som ved hvert bilde; man må gå den tunge veien.

– Husk på Morandi som malte det samme bildet hele livet! Når man har fått erfaring mister man ikke motet, da vet man at det må være sånn, betoner Carl Oscar Schelbred.

icon-userKunstner: CARL OSCAR SCHELBRED

icon-calendarUtstillingen starter:

icon-calendarUtstillingen slutter: