Cathrine Knudsen har i løpet av de siste 15 årene fått en fantastisk respons og posisjon i det norske kunstmarkedet. På utstillingene har publikum stått i kø, og mottakelsen av Knudsens verk har vært eventyrlig.

Cathrine Knudsens arbeider utstråler en ro som gir lyst til meditasjon. Hennes halvabstrakte arbeider preges av et billedunivers med åpne landskaper, himmel, hav, fjell og trær. Står man foran et av hennes bilder, kan man gjøre nye oppdagelser og tolkninger, og gjennom fantasien skape sine egne personlige historier.

Maleriene kan betraktes som abstrakte tilnærminger til naturens prosesser, bevegelser og strukturer. Verkene er preget av naturens fargepalett og former, valører i naturtoner, brunt, grått, blått og høstens farger. Stiliserte former av bladverk, fjær, blomster og greiner kjennetegner hennes malerier.

For dem som har fulgt Cathrine Knudsens utvikling, virker det ikke som det er mye rom for tilfeldigheter, alt ser gjennomarbeidet ut. Måten hun bearbeider sine malerier på, gir en sterk stofflig virkning.

Delikat enkelhet og ro er avgjørende. Oljemaling i flere tykke lag skaper en kraftig dybdeeffekt og gir ulike strukturer i overflaten. Maleriene er sammensatte, der kunstneren skjærer ut former i ulike lag og nyanser, for deretter å hente frem bildene gjennom tilsnitt og fremprovosert slitasje.

Cathrine Knudsen sier selv om sine arbeider:
– Naturen har sine egne fortellinger. Det er nok den kontinuerlige prosessen av forfall og fornyelse som hele tiden foregår i naturen som inspirerer meg mest. Det er poesi, skjørhet og stillhet. Det som slites ned og bygges opp på samme tid. Lag på lag med naturens egne historier. Markspiste gamle vegger, som barken på et tre; naturens forvitring. Jeg søker etter den slitte patinaen og flere elementer ligger delvis skjult i de forskjellige lagene av oljemaling.

Knudsen vil i Bærum Kunstforening også vise grafikk – både litografier, etsninger og tresnitt. Sistnevnte har hun laget hos Trafo Kunstproduksjon i Asker, som er trykkeriet til Magne Furuholmen. Det blir også vist monotypier laget samme sted.

Cathrine Knudsen, født 1974, er billedkunstner med bosted og atelier i Oslo.
Hun er autodidakt.

icon-userKunstner: Cathrine Knudsen