For første gang kan Bærum Kunstforening ønske velkommen til kunstnerne og søsknene Karl Erik, Jan og Eva Harr.
-
-
Eva Harr
-
-
Jan Harr
-
-
Karl Erik Harr
Karl Erik, Jan og Eva Harr er tre kjente navn hver for seg, med hvert sitt karakteristiske billedspråk. Tross ulikheter, har de en felles forankring i lyset og naturen i det nord-norske landskap.
Det er interessant hvordan de tilnærmer seg dette utgangspunktet, gjennom sin personlige fortolkning, teknikk og forståelse av samtiden. Storslått og dramatisk, gjerne storslagne havutsikter hos Karl Erik, lavmælte og melankolske indre landskap hos Eva, mens Jan formidler fredfylte, detaljrike landskap og blomstring.
De tre søsknene synes det er hyggelig å få samarbeide med hverandre, og mener de slekter på sin far, som også hadde en sans for det kunstneriske.
Karl Erik Harr

Karl Erik Harr
Kunsten til eldstebror Karl Erik (f. 1940) er landskapsmalerier og han arbeider både som forfatter og billedkunstner.
Eldre og nyere arbeider skildrer han nordlandsnaturens mektige landskap, og sine opplevelser og inntrykk fra Lofoten. Karl Erik har gjennom et langt liv, vært opptatt av lofotfiskets viktige betydning for landsdelen og for hele Norge.
”Havet har alltid interesserer meg
og det er hovedmotivet i alt jeg gjør.”
Dette sier Karl Erik Harr selv om sine bilder, og det er naturligvis havet som er hovedmotivet i de bildene som nå vises i Bærum Kunstforening. Han maler skisser ute i naturen og gjør bildene ferdig i atelieret sitt.
Han sier selv at han elsker landskapet i nord, spesielt Kjerringøy, der han bor og der det nå er åpnet et museum til bildene hans.
-
-
Karl Erik Harr
-
-
Karl Erik Harr
-
-
Karl Erik Harr
-
-
Karl Erik Harr
-
-
Karl Erik Harr
-
-
Karl Erik Harr
Jan Harr

Jan Harr
Jan Harr, den mellomste broren (f. 1945), arbeider som maler og grafiker og er mest kjent for sine rikt og detaljerte blomsterbilder. Han maler naturskjønne landskaper med motiver fra hjemstedet.
”Engene vil alltid være motiver jeg kommer tilbake til, og mine valmuer er en evig lengsel i meg mot det eksotiske. Jeg bruker blomster i mine bilder, fordi blomstene er vakre, og fordi jeg som estetiker gjerne vil formidle skjønnhet. I tillegg til skjønnheten tilstreber jeg ro. Bildene skal være et sted å hvile tanken og øynene.”
-
-
Om natten, olje på lerret, 80×70
-
-
Glad dag, litografi, 40×40
-
-
Papaver, litografi, 16×40
-
-
Under fjellet, olje på lerret, 65×60
Eva Harr

Eva Harr
Artist Statement 2020 «Landskap i en annen tid»
«Min bildefortelling handler om tilstand, stemninger i lys og mørke. Et indre landskap, fylt av symboler og detaljer fra det nordlige landskapet; mitt opphav og min viktigste inspirasjonskilde.»
Her er mye hjemlengsel og erindringer, men også spor av samtidens referanser til noe som er, men som kanskje ikke er så lett å få øye på. Øyeblikk i musikk og litteratur gir viktige impulser!
«Det viktigste for meg er å skape en billedverden som argument for naturens viktige plass i vår felles identifikasjon ikke minst i vår tid hvor klimatrusselen er det aller viktigste vi må ta tak i.»
Naturen har fått en mye sterkere plass i våre liv, og redselen for at vi ytterligere skal ødelegge, og forstyrre naturen som er vår felles lunge, er naturligvis økende.
Derfor kjennes det viktigere enn noen gang å formidle naturopplevelser gjennom mitt arbeide, sier Eva Harr.
-
-
Mørk koral, maleri, 60×60
-
-
Hus om natten, litografi, 80×43
-
-
Mørketid nordpå
-
-
Under fjellet, olje på lerret, 65×60
-
-
Salme til de syv søstre
-
-
Speiling under himmelen, maleri, 60×60