Gro Fraas:

Det evige mønster

Gro Fraas regnes ofte som en av Norges fremste akvarellmalere, men også litografi står henne nær. Felles for arbeidene i begge teknikker er at hun fokuserer lite på detaljer. Utgangspunktet for hennes arbeider er ofte et landskap man gjenkjenner. Hun er en av få norske kunstnere som viderefører akvarellteknikken til litografiet.

På denne utstillingen viser hun arbeider i begge teknikker.

Dette sier Gro Fraas om egne arbeider:

«Jeg henter elementer fra nære omgivelser og søker å finne et visuelt uttrykk for mine tanker. En liten skisse eller et foto fra reiser eller turer i naturen kan sette i gang en prosess som har mange løsninger, der tankene underveis er en reise og resultatet kunne kanskje blitt et annet.

Jeg arbeider helst på papir, med blyant, stifter og pensel. Gjerne et grovt papir som gir struktur og tåler «litt juling». Lys og skygge er vesentlig for å forklare form, og jeg bygger opp bildet med høylys og valører. Fargen kommer til i neste omgang.»

Gro Fraas’ billedverden er gjenkjennelig og kjær, men den er også ny og spennende. Akvarellteknikken er en del av det, der landskap og elementer er abstrahert. Koloritten gjerne dempet, men likevel varm og kraftfull. Hun er trofast mot sine landskaper både i akvarell og litografi. Hun finner alltid noe nytt i blomsterengene eller på de store jordene som hun har betraktet i grålysning og høstlys, morgengry eller måneskinn. Stadige skiftninger som hun fanger opp og formidler på sin impulsive måte.

Fraas arbeider med både akvarell og litografi og bringer med seg erfaringer fra den ene uttrykksformen til den andre. Det fuktige akvarellpreget har hun overført til litografiene, samtidig som den grafiske arbeidsmetoden har bidratt til å forenkle motivene i akvarellene.

Nobel-diplomet 2010

Gro Fraas ble tildelt æren av å lage diplomet til Nobels Fredspris 2010, da prisen gikk til kinesiske Liu Xiaobo. Motivet er ringer i vann: En dråpe kan gi initiativ til flere handlinger, slik ringer som sprer seg i vann.

CV

Gro Fraas (født 28. november 1944 i Larvik) er en norsk kunstmaler og grafiker. Hun er utdannet ved Statens Håndverks- og Kunstindustriskole 19651968. Hun var hospitant samme sted 19731976.

Hun etablerte kunstnergruppen Sinober sammen med blant andre kunstnere Gabrielle Kielland og Wenche Øyen, som hadde flere utstillinger i 19951996.

Fraas er innkjøpt av flere private og offentlige samlinger, bl.a. NasjonalgallerietRiksgallerietNorsk kulturrådOslo kommunes kunstsamlingerTrøndelag Kunstgalleri.

Hun bor og arbeider i Oslo og i Cordes-sur-Ciel i Frankrike.

icon-userKunstner: Gro Fraas

icon-calendarUtstillingen starter:

icon-calendarUtstillingen slutter: