MIA GJERDRUM HELGESEN

02.-24.april

Velkommen til utstillingsåpning lørdag 02. april kl 12.00-14.00.
Utstillingen åpnes av kunstkritiker Lars Elton.
«UDEFINERT EKSISTENS»
– flytende abstraksjoner – gjenspeiler menneskets følelse av udefinert eksistens ofte på leten etter sin egen identitet. Isolert fra sitt eget jeg, påvirket, tilslørt og absorert av samfunnets krav i kontrast til indre sjeleliv.

Mia Gjerdrum Helgesen er en kunstner som ikke gir seg – selv når hun nå har beveget seg inn i en «Udefinert eksistens». Det er tittelen på den kommende utstillingen i Bærum kunstforening, og den vitner om at hun er en kunstner som utfordrer seg selv. Utstillingen presenterer noe helt nytt i hennes kunstnerskap, samtidig som det er en klar forbindelse til hennes egen historie.

Det er når livet gjør sine saltomortaler at man må ta noen valg. Mia Gjerdrum Helgesen har hatt suksess og kunne laget enda flere eksemplarer av de bildene hun behersker så godt. For én ting er sikkert: Hun har et stort og trofast publikum som liker det hun gjør. Og innimellom utstillingene har hun hatt suksessrike samarbeid om bøker og mote.

Men denne gangen er det litt annerledes. Mia Gjerdrum Helgesen er en søkende og hardt arbeidende kunstner som nå har tatt et modig valg. Mer enn noen gang tidligere har hun forstått at letingen etter et eget uttrykk må bringe henne videre. Veien har gått ned i materien og inn i sinnet. Menneskene i maleriene har måttet tre litt til side. Hun har skjønt at det skjuler seg noe i de lagene av maling som alltid har ligget under de gjenkjennelige figurene. At det finnes en verdi i den rene abstraksjonen, i den nonfigurative veven av malingslag som tidligere har tjent som et komplekst underlag for det folk kan kjenne seg igjen i.

Alt dette krever nå sin egen rett. Der hun tidligere var mer kontrollert, er uttrykket nå løst opp. Menneskefigurene er ikke forsvunnet for alltid, men bildene er blitt enklere og valørene er blitt færre. I denne konsentrasjonen ligger det en nyvunnet kraft. Hun er blitt friere i sin måte å male på, samtidig som hun har med seg den kjernen som publikummet hennes elsker. Det må jo bli en god kombinasjon.

Om kunstneren:

Mia Gjerdrum Helgesen har bakgrunn fra Westerdals, Academy of Art i San Fransisco og Hovedfag fra Kunsthøyskolen i Oslo.
Hun hadde sin utenlands deby utstilling i New York i 2006, juriert utstilling i København og flere store separatustillinger i Norge. Kunst bokprosjektet «MOR- en hyllest» ble eralisert i 2011 og Kunstkles kolleksjon i samarbeid med TSH i 2015.

Invitasjon-screen2

ARTMIA-B-1