• default

Skulptur og grafikk er to sider av samme sak for Nina Due, og med tegning og akvarell i tillegg har den erfarne billedkunstneren hendene fulle i atelieret på Frysja.

Blanke vannspeil med ender og frodig grønnsvær er rammen om kunstnerkolonien på Frysja. Siden starten på 70-tallet har Nina Due holdt til i de nedlagte fabrikkene etter O. Mustad & Søn og kan gjerne starte arbeidsdagen med et bad rett utenfor atelieret.
– Jeg arbeider parallelt med skulptur og grafikk stort sett hele tiden, forklarer

Nina Due, omgitt av skulpturer i alle størrelser og med bilder og skisser på veggene. Flere av figurene i bronse, gips og betong er i grønne og blå toner.
Rett innenfor døren står kvinnen som bærer et lam i armene. Den er modellen til en skulptur som er plassert i et boligområde ovenfor Sandvika.
– Jeg synes det blir uttrykksfullt med farge sier Nina Due og forklarer at bronse patinert med ammoniakk får en fin blåfarge som så kan pusses ned til den sitter i furene på overflaten.

Kombinasjonen av dyr og mennesker går igjen, også i grafikken. Det er ikke dyrestudier, men skal heller være et bilde på menneskelige følelser. Elefanten uttrykker gjerne det store, mystiske, rare, trygge og sympatiske. Andre dyr står for en ren kraftsymbolikk.
– Alle spør om jeg har vært i Afrika, men det har jeg altså ikke, sier Due.
– Da er det er jo morsomt når folk som har vært der sier at de kjenner seg igjen! I de afrikanske motivene mine møtes dynamikk og bevegelse. Gjennom titlene uttrykker jeg gjerne motsetninger og da kan en jente på hest i full fart få tittelen ” Ingenting haster”!

I bokkunstklassen på SHKS hadde Nina Due de legendariske lærerne Gert Jynge og Chrix Dahl. På Kunstakademiets skulpturlinje ble hun elev av selveste Per Palle Storm. Hun var blant dem som likte undervisningen til den omstridte professoren og tror hun lærte mye selv når han rev ned det hun gjorde og ba henne begynne på nytt.

Både i skulpturene og bildene i atelieret utstråler menneskene en utsøkt ro. Mange av dem sitter i lotusstilling eller andre yogaposisjoner som kunstneren tydeligvis kjenner av egen erfaring. Nina Due er opptatt av at selve kroppen vår ved dens form og stilling uttrykker hvordan vi har det inni oss.

”Medpassasjerer” er en ny grafisk serie basert på tegninger laget på trikken.
– Serien viser portretter av folk på vei fra et sted til et annet, jeg ser at hver og en er unik og for meg hemmelighetsfull og mystisk fordi jeg ikke vet hvem de er.

I noen meditative øyeblikk kan jeg få et nært forhold til ansiktet jeg tegner, og det er faktisk noe nesten rørende i å prøve å få tak i mennesket bak masken, sier Nina Due ettertenksomt.

Grethe Hald- tekst
Linda Lyngstad – foto

icon-userKunstner: NINA DUE

icon-calendarUtstillingen starter:

icon-calendarUtstillingen slutter: