Skulpturer med bevegelse i innhold og form

Nina Sundbye fikk under professor Per Palle Storm ved Statens Kunstakademi et solid naturalistisk fundament å arbeide ut fra. Men det tok ikke lang tid før hun frigjorde seg fra det strengt akademiske. Hun tenderer i retning av det abstrakte, men ender i figurasjon. Ofte skaper det tilsynelatende raske og røffe formspråket kontrast til den glatte og myke hud.

Nina Sundby har laget en rekke portretter av kunstnere – der både dansere, skuespillere og musikere har sittet modell. Motiver har Nina Sundbye ofte hentet fra fiksjonens verden, fra myter, eventyr og teater. I Moss løper dansende alver oss i møte i en poetisk gruppe hentet fra Shakespeares ”En Midtsommernattsdrøm”. Her i Bærum kan vi glede oss over musikantene på Bekkestuabroen.

Nina Sundbye blitt verdsatt som kunstner og har utført mange oppdrag, både monumenter og utsmykninger med bl.a. Per Aabel utenfor Nationaltheateret, Leif Juster utenfor Chat Noir og Aud Schønemann utenfor Oslo Nye Teater. I de senere årene er hun bl.a. fått tildelt en rekke oppdrag i forbindelse med feiringen av Ibsen-året i 2006: En skulptur av dikteren ble reist foran Ibsen-museet i Oslo. I Roma ble et av utkastene til den samme skulpturen avduket i Teatro Argentino. For biblioteket i Alexandria i Egypt utførte Nina Sundbye en byste av dikteren. For Norges Bank utformet hun reversen på en 20 kroner sirkulasjonsmynt med spesialpreg – som var bankens bidrag til jubileet. Vinteren 2006 viste Nasjonalbiblioteket 14 skulpturer fra Nina Sundbyes hånd, alle med motiv hentet fra Ibsens litterære kvinnefigurer.

Hun ble i 2007 utnevnt til Ridder 1. klasse av St. Olavs orden.

Om hennes figurer ofte kan synes å etterstrebe det vektløse, så kan hennes tegninger nærme seg det eteriske – der figurer stiger opp som i en drøm: For eksempel, der hvor Racines ulykkelige Fedra skildres. Nina Sundbyes tegninger kan ofte utdype forståelsen av hennes kunst.

Tekst: Hans M. Fure

icon-userKunstner: Nina Sundbye

icon-calendarUtstillingen starter:

icon-calendarUtstillingen slutter: